Мода

Мода

Спорт, книги, хоби

Спорт, книги, хоби

Здраве с билки

Здраве с билки

Детски и бебешки

Детски и бебешки

Подаръци

Подаръци

Козметика

Козметика

Авто Мото

Авто Мото

Дом и градина

Дом и градина

Машини, инструменти и бизнес оборудване

Машини, инструменти и бизнес оборудване

Други

Други

Електроника

Електроника

Добавено на:
15.12.2023
Състояние:
Ново
Доставка:
За сметка на купувача

Смъртта на татко и други работни материали - Таня Николова

0/5
20,00 лв.
Цикъл стихотворения илюстриран с керамични пана от Венелин Пенчев
Първо издание, 2022 г., 56 стр.
Поредица "Космодрум", № 12



Семейството.
Татковото дърво на живота.
Нищо специално и космическо.
Да останеш безсмъртен.
Да изпълниш предназначението си.
Да създадеш потомство.
Да го отгледаш.
Да чувстваш корените.
Да държиш клоните.
Докато децата ти се разлистват.


"Заглавието "Смъртта на татко и други работни материали" съдържа в себе си код, който отключва смисъла на малката като обем, но не само поради тази причина запомняща се съвсем цялостно стихосбирка – и стихотворение по стихотворение, и като енергетика на цялото, тя е някак паметна, намерила единствено точните думи, за да разкаже обрано откъм емоции, почти лапидарно болката от загубата. Парадоксално, но тъкмо в липсата – на пръв поглед – на емоция е скрита самата емоция. Чувството, подобно точката сингулярност, във всяко едно от тези кратки стихотворения предизвиква свой отделен взрив на сътворението на лично своите и ничии други живот, родство, любов, споделеност, загуба и не на последно място – помирение със смъртта на близките хора. Не примирение, а помирение. Това е посланието на стихосбирката, което дори не е послание в очаквания познат смисъл, по-скоро е възможност с малко думи да кажеш много за болката по начин, по който никой друг поет не го е правил."

Керана Ангелова


"Таня Николова е автор с разпознаваем език и впечатляващо присъствие в съвременната българска литература. Богатият регистър от иронии, характерни за модерния, образован, наблюдателен и мислещ градски човек, наличието на подтекст, скрит на различни дълбочини – всичко това е сякаш обобщеното портфолио на авторката поради всичките ѝ написани дотук книги. Но в ръкописа на стихосбирката „Смъртта на татко и други работни материали“ откривам поетика, която ми е особено скъпа: поетиката на загубата.
Таня Николова успява да опоетизира детайлно философията на времето след някого, да намери нов език, на който да говори за себе си през смъртта на татко си, за татко си през опустошението на смъртта, да търси и да намира своето място в един осиротял, обезбащен свят."

Йорданка Белева
Любими:Любими

Отзиви (0 коментара)

Все още няма коментари

ФОНДАЦИЯ "ЕМИЛИ"

ФОНДАЦИЯ

В Pop Up от 27.11.2023